Χλωρίδα της Σάμου
Το ανάγλυφο της Σάμου περιλαμβάνει αρκετά ψηλά βουνά, όπως τον Κέρκη με 1444μ, τον Καρβούνη με 1160μ υψόμετρο και άλλα.
Τα διάφορα είδη κλιμάτων που δημιουργούνται, είναι αιτία στο να διαθέτει το νησί μία πλουσιότατη χλωρίδα.
Σήμερα,το νησί διαθέτει περισσότερα δάση απ’ όσα διέθετε κατά καιρούς, τους τελευταίους δύο αιώνες, παρά τις φωτιές των τελευταίων χρόνων. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη ταχύτητα αναδάσωσης που διαθέτει.
Οι άνεμοι που επικρατούν στη Σάμο και κυρίως το καλοκαίρι, που οι βροχές είναι σπάνιες, είναι οι βορειοδυτικοί, που την χωρίζουν σε τρεις κλιματικές ζώνες, το βόρειο τμήμα που επηρεάζεται απ’ τους ανέμους που έρχονται απ’ την θάλασσα και είναι υγρό και δροσερό, το νότιο που οι άνεμοι κατεβαίνουν απ’ τα βουνά , ξηραίνουν και θερμαίνουν το περιβάλλον και τις ορεινές περιοχές που επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία. Ανάλογα με το κλίμα κάθε περιοχής, έχει προσαρμοστεί και η αντίστοιχη χλωρίδα.
Κύρια καλλιέργεια της Σάμου είναι η Ελιά, και το Αμπέλι. Επίσης, τα Εσπεριδοειδή, τα Οπωροφόρα φυτά και οι Κηπευτικές καλλιέργειες ευδοκιμούν στο νησί μας.
Τα μεγαλύτερα δάση με πεύκα υπάρχουν στην Άμπελο. Ο Κέρκης έχει λιγότερα και βρίσκονται στις ’ ανατολικές και στις βορειοδυτικές πλαγιές του. Επίσης υπάρχουν και σε άλλες περιοχές.
Εκτός απ’ τα δάση με πεύκα, υπάρχουν και οι δασικές εκτάσεις, που υπολογίζονται σε 88.700 στρέμματα. Αυτές καλύπτονται με είδη φυτών που το ύψος σε πολλά ξεπερνά τα 2 μέτρα.
Τα οικοσυστήματα αυτά αν καούν από κάποια πυρκαγιά, γρήγορα ξαναφυτρώνουν, με αποτέλεσμα, μέσα σε ελάχιστα χρόνια να επανέρχεται το τοπίο στην προηγούμενη κατάσταση. Τα πεύκα όμως καταστρέφονται και πρέπει να φυτρώσουν ή, να φυτευτούν νέα.
Η Σάμος είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο νησί με πλούσια χλωρίδα που αξίζει να το επισκευτείτε!
Πηγή: https://www.samosin.gr
Πανίδα της Σάμου
Τα θηλαστικά της Σάμου είναι πολλά. Στην ξηρά συναντάμε το σκαντζόχοιρο, το κουνάβι, το λαγό, το τσακάλι (που δεν υπάρχει σε κάνενα άλλο νησί) και αρκετές νυχτερίδες. Επίσης, υπάρχουν αγριογούρουνα, αλλά πολύ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η Σάμος, σύμφωνα με πληροφορίες από επισκέπτες στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης «Αρκτούρος», αναφέρουν ότι η Σάμος υπήρξε τόπος που ζούσαν αρκούδες, οι οποίες, πλέον, βέβαια, έχουν εξαφανιστεί.
Από τα θαλάσσια θηλαστικά του νησιού ξεχωρίζουν τα δελφίνια και οι φώκιες. Δυστυχώς, ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια όχι μόνο λόγω των αλιέων αλλά και λόγω της έλλειψης τροφής.
Τα πτηνά του νησιού είναι επίσης πάρα πολλά. 139 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στην περιοχή από τα οποία 100 είναι μεταναστευτικά και τα υπόλοιπα 39 ανήκουν στους μόνιμους κατοίκους του νησιού. Στα πιο σπάνια αυτά είδη περιλαμβάνονται το βραχοκιρκίνεζο και το γεράκι ενώ άλλα είδη του νησιού είναι το κιρκίρι, το φοινικόπτερο, η πέρδικα και η μπεκάτσα, το αγριοπερίστερο, ο κότσυφας, η κουκουβάγια και πολλά άλλα.
Αρκετά είδη βατράχων συνθέτουν την πανίδα του νησιού όπως ο μπάκακας και ο δεντροβάτραχος ενώ στα ερπετά της Σάμου συγκαταλέγονται οι νεροχελώνες και κάποια είδη θαλάσσιας χελώνας που απαντώνται στις παραλίες γύρω από το Μαραθόκαμπο. Πολλά είδη σαύρας έχουν ακόμα καταγραφεί εδώ, όπως σαμιαμίδια, χαμαιλέοντες (όσον αφορά την Ελλάδα, ο μεσογειακός χαμαιλέοντας υπάρχει πλέον μόνο στη Σάμο), κουρκούδιαλοι και ένα είδος σαύρας που υπάρχει μόνο στη Σάμο και στη Μικρά Ασία και δεν απαντάται πουθενά αλλού στη χώρα μας. Τέλος, τα φίδια του νησιού είναι η οχιά, ο αστρίτης και η ακίνδυνη δεντρογαλιά.