Τοπικά προϊόντα

 

Κρασί

Το γνωστότερο προϊόν της Σάμου είναι το κρασί της. Τα κρασιά που παράγονται από την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου είναι δύο τύπων: γλυκά και ξηρά. Το κρασί με την επωνυμία «ΣΑΜΟΣ» πάνω από έναν αιώνα αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της ελληνικής οινοποιίας διεθνώς. Το μοσχάτο κρασί της Σάμου παράγεται από το ομώνυμο σταφύλι, την περίφημη ποικιλία Μικρόρωγο Μοσχάτο Λευκό Σάμου, που καλλιεργείται στις πλαγιές του όρους Άμπελος (Καρβούνης), σε παραδοσιακές αναβαθμίδες (πεζούλες) μέχρι του ύψους των 900 μέτρων. Το άρωμα του Μοσχάτου Σάμου είναι τόσο πλούσιο και μοναδικό, που δύσκολα μπορεί να το περιγράψει κανείς, μια και στη σύνθετη αρωματική του εικόνα, συμμετέχουν πολλά αρωματικά χαρακτηριστικά, όπως φρούτα και άνθη και πιο συγκεκριμένα, το φρέσκο σταφύλι, τα άνθη της πορτοκαλιάς και τα ροδοπέταλα. Φυσικά, πάνω απ’ όλα, τα κρασιά από μοσχάτο μυρίζουν μοσχάτο, αφού η ποικιλία αυτή, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, εκφράζει τα αρώματα του σταφυλιού.

 

Μέλι

Η ομάδα παραγωγών μελιού Σάμου, που συστήθηκε την 06/06/1995 αποτελείται από 165 μελισσοκόμους που διαθέτουν 13.176 κυψέλες. Η ετήσια παραγωγή μελιού είναι περίπου 85.400 κιλά. Η έδρα της ομάδας είναι ο Πύργος όπου βρίσκεται και ο μεγαλύτερος αριθμός μελισσοκόμων. Τα μελίσσια βόσκουν σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών του δάσους αλλά και σε παραγωγικά φυτά όπως: πεύκο, ελάτη, κισσός, θυμάρι, καστανιά, δενδρολίβανο, κουμαριά, αγριολεβάντα, μέντα, μηδική, ρίγανη, τσάι του βουνού, φακελωτή, ροδακινιές, μηλιές, κερασιά, θρούμπι, εσπεριδοειδή, ρείκι, αμυγδαλιά, χαρουπιά. Το μέλι της Σάμου είναι αγνό προϊόν με φυσικές ιδιότητες για τον άνθρωπο.

 

Λάδι

Το ελαιόλαδο ήταν πάντα το πρώτο γεωργικό προϊόν της Σάμου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ου αιώνα υπήρχαν σε όλο το νησί 66 ελαιοτριβεία. Κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα έγιναν πολλές ανακατατάξεις και πολλά ελαιοτριβεία έκλεισαν, ενώ δημιουργήθηκαν άλλα μεγαλύτερης δυναμικότητας εκ των οποίων άλλα επιβίωσαν και άλλα όχι. Μετά το 1970 η εξέλιξη της τεχνολογίας άλλαξε τον τρόπο παραγωγής ελαιόλαδου. Η νέα τεχνολογία είναι αμφίβολο αν βελτίωσε την ποιότητα του ελαιόλαδου, σίγουρα όμως δεν αύξησε την ποσότητα και μείωσε κατά πολύ την ανθρώπινη εργασία. Σήμερα, λόγω της χαμηλής τιμής του λαδιού όλο και λιγότεροι ασχολούνται με το λάδι στη Σάμο και πλέον είναι σε ενέργεια 16 ελαιοτριβεία, από τα οποία λειτουργούν όλο και λιγότερα.

 

Πηγές: samos.gr, mygreektrip.gr