Σημαντικά πρόσωπα της Σάμου

 

Ο Αρίσταρχός ο Σάμιος (310 π.Χ. – περίπου 230 π.Χ.) ήταν Έλληνς αστρονόμος  και μθηματικός, που γεννήθηκε στη Σάμο. Είναι ο πρώτος επιστήμονας o οποίος έθεσε τον Ήλιο και όχι τη Γη, στο κέντρο του γνωστού Σύμπαντος. Οι ιδέες του περί Αστρονομίας δεν έγιναν αρχικά αποδεκτές, αλλά όμως ο Κοπέρνικος στηριζόμενος στις θεωρίες του Αριστάρχου και των Πυθαγορείων, όπως ο ίδιος επισημαίνει, ανέλυσε  το ηλιοκεντρικό σύστημα, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

 

 

Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος υπήρξε σημαντικός Έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής. Είναι ο  θεμελιωτής των ελληνικών μαθηματικών, δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την επιστήμη των ουρανίων σωμάτων. Ήταν ο ιδρυτής ενός φιλοσοφικού κινήματος που λέγεται Πυθαγορισμός. Επίσης επηρέασε σημαντικά την φιλοσοφία και την θρησκευτική διδασκαλία. Είναι γνωστός για το Πυθαγόρειο Θεώρημα που έχει το όνομά του. Γεννήθηκε το 570 π.Χ. περίπου και ως επικρατέστερος τόπος γεννήσεως παραδίδεται η Σάμος. Οι υποστηρικτές του Πυθαγόρα ακολούθησαν τις πρακτικές που ανέπτυξε και μελέτησαν τις φιλοσοφικές του θεωρίες. Πέθανε στο Μεταπόντιον της Ιταλίας σε μεγάλη ηλικία, γύρω στο 500 - 490 π.Χ.

 

Η Άλκη (Αγγελική) Ζέη είναι Ελληνίδα συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και μεταφράστρια. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925, αλλά έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Ασχολήθηκε με το γράψιμο από μικρή. Σπούδασε φιλοσοφία του θεάτρου στην Φιλοσοφική του πανεπιστημίου των Αθηνών,  καθώς και στο τμήμα σεναριογραφίας του Ινστιτούτου Κινηματογράφου της Μόσχας. Όταν ήταν μαθήτρια γυμνασίου, άρχισε να γράφει έργα για το κουκλοθέατρο.

Από το 1954 έως το 1964 έζησε (μαζί με τον άντρα της, το θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου) ως πολιτική πρόσφυγας στην Σοβιετική Ένωση εξαιτίας των αριστερών της πεποιθήσεων. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα για να ξαναφύγει πάλι το 1967, με τον ερχομό της χούντας - αυτή τη φορά για το Παρίσι  και να επιστρέψει οριστικά όταν πέσει ή απριλιανή δικτατορία.

 

Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 1963 με το παιδικό μυθιστόρημα «Το καπλάνι της βιτρίνας», το οποίο αποτελεί σταθμό στην παιδική μας λογοτεχνία γιατί μυεί για πρώτη φορά τον ανήλικο αναγνώστη στον πολιτικό προβληματισμό. Πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα που αφορά στη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά.

 

Πηγή: Wikipedia

 

 

Ο «Σαμιώτης» Γιάννης Ρίτσος

Ο μεγάλος αυτός ποιητής ήταν από τη Μονεμβασιά, αλλά έζησε τη μισή του ζωή στην Σάμο και συγκεκριμένα στο Καρλόβασι, αφού η γυναίκα του Φαλίτσα (Γαρυφαλιώ Γεωργιάδου), ήταν Σαμιώτισσα. 

Κατά τη διάρκεια της χούντας, το 1967, μάλιστα, ο Ρίτσος έμενε εκεί σε αυστηρό κατ’ οίκον περιορισμό. Και την επόμενη χρονιά, μεταφέρθηκε απ’ το Παρθένι της Λέρου,  πάλι στο Καρλόβασι, μιας και πλέον η υγεία του ήταν βεβαρημένη και το καθεστώς φοβόταν να μην πεθάνει σε στρατόπεδο, λόγω της γενικής κατακραυγής που θα ξεσπούσε. Ο περιορισμός άρθηκε το 1970, αλλά στη Σάμο συνέχισε να μένει και να επανέρχεται και μετά την μεταπολίτευση. Συνήθιζε μάλιστα να κάθεται σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο, κοντά στη θάλασσα, που είναι γνωστό σαν ο ‘θρόνος’ του Ρίτσου. Του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει πέτρες και βέβαια στο Καρλόβασι, έγραψε πολλά ποιήματα. Στο νησί ζουν ακόμη, κατά καιρούς, η κόρη του κι η εγγονή του.

Τη Σάμο την αγάπησε τόσο πολύ ο μεγάλος αυτός ποιητής, ώστε να αναφέρεται πολύ συχνά στα ποιήματά του σ’ αυτήν:

«Έχω ένα πουκάμισο απ’ τα φώτα των νερών, έχω ένα χρυσό σακάκι απ’ το λιόγερμα της Σάμος, έχω μια δόξα απ’ τα πρώτα σου χαμόγελα…»

 

Πηγή: https://aikaterinitempeli.wordpress.com/