Αρχαιολογικοί Χώροι

 

Ηραίο

Στο Ηραίο της Σάμου βρίσκονται και τα ερείπια του ομώνυμου ναού της αρχαιότητας, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην Ήρα. Χαρακτηριστική εικόνα από το Ηραίο είναι η μια μοναδική κολώνα που παραμένει όρθια. Η περιοχή του Ηραίου ήταν αρχαιότατος τόπος θρησκευτικής λατρείας, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν ερείπια από τουλάχιστον 4 ναούς (Εκατόμπεδος Α' - 8ος αιώνας π.Χ., Εκατόμπεδος Β' - 7ος αιώνας π.Χ., ο ναός των Ροίκου και Θεοδώρου - 6ος αιώνας π.Χ., ο ναός με τη μορφή που σώζεται σήμερα - της εποχής του τυράννου Πολυκράτη 538-522 π.Χ., ναοί ρωμαϊκών χρόνων). Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι το Ηραίο της Σάμου ήταν ο μεγαλύτερος ναός στην Ελλάδα. Είναι δίπτερος Ιωνικού ρυθμού, με 155 γιγάντιες κολώνες. Χαρακτηριστική για το επίπεδο της κατασκευής είναι η ύπαρξη δικτύου πήλινων αγωγών για την αποχέτευση των υδάτων της βροχής. Από τα αναθήματα που έχουν βρεθεί και παρουσιάζονται στο μουσείο του Βαθέος, φαίνεται ότι η θρησκευτική επιρροή του ναού απλωνόταν σε όλη την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία, μέχρι και την Αίγυπτο, συγκρίσιμη με την επιρροή του Μαντείου των Δελφών. Μέρος του συμπλέγματος του ναού είναι και η Ιερά οδός, στρωμένη με πέτρα, η οποία οδηγούσε στην πρωτεύουσα της Σάμου (το σημερινό Πυθαγόρειο).  Οι ανασκαφές στον ιερό χώρο του Ηραίου άρχισαν πριν από εκατόν είκοσι πέντε χρόνια και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Σχεδόν ολόκληρη η έκταση του ιερού ναού ήρθε στο φως. Ο μεγάλος ναός, οι βωμοί, μικρότεροι ναοί, σπίτια και αναρίθμητα ευρήματα αποκαλύπτουν έναν μεγάλο πολιτισμό που έλαμψε στην περιοχή. Η λατρεία της Σαμίας Ήρας δεν ήταν μόνο Πανελλήνια, αλλά όπως δείχνουν τα πολυάριθμα ευρήματα είχε επεκταθεί σ`ολόκληρο τον τότε κόσμο. Εκτός από τα αφιερώματα των Σαμίων και των άλλων Ελλήνων προς τη μεγάλη θεά, βρέθηκαν και αφιερώματα από την Κύπρο, την Αίγυπτο, ακόμα δε και τις χώρες της Μ.Ασίας και της Μ.Ανατολής.

 

Ευπαλίνειο όρυγμα

Ευπαλίνειο όρυγμα είναι μια σήραγγα μήκους 1000 περίπου μετρα κοντά στο Πυθαγόρειο της Σάμου, η οποία κατασκευάστηκε κατά τον6ο αιώνα π.Χ. για να χρησιμεύσει σαν υδραγωγείο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν ότι ανοίχθηκε ταυτόχρονα και από τις δυο πλευρές του βουνού: το όρυγμα αυτό ήταν αμφίστομον όπως το χαρακτήρισε ο Ηρόδοτος, χάρις στον οποίον έγινε γνωστό. Οι δυο σήραγγες συναντήθηκαν περίπου στο μέσον με αξιοθαύμαστη ακρίβεια, κάτι που ήταν σημαντικό επίτευγμα για τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής. Ένα μέρος του ορύγματος είναι σήμερα επισκέψιμο.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου

Στο κέντρο της πόλης Σάμου βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου.  Τα ευρήματα στεγάζονται σε δύο κτήρια, στο παλαιό Μουσείο, πρόκειται για το "Πασχάλειο αρχαιοφυλάκειον" που κτίσθηκε το 1912 και το νέο Μουσείο, το οποίο εγκαινιάσθηκε τον Ιούνιο του 1987 και στεγάζει τη συλλογή της αρχαϊκής γλυπτικής.

Συλλογές που περιλαμβάνει :

Αρχαϊκή, Γλυπτική,  Κεραμεική, Χάλκινα, Ελεφαντοστέινα, Ξύλινα, Κοροπλαστική, Μικροτεχνία

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου

Στεγάζεται στο ισόγειο του δημαρχιακού κτηρίου από την πρώτη εικοσαετία του αιώνα. Το κτήριο επισκευάσθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά το 1993 έγιναν επεμβάσεις στην ανατολική όψη του.

Συλλογές που περιλαμβάνει:

Αρχαϊκών στηλών, πορτρέτων Ρωμαίων αυτοκρατόρων , νεκροδείπνων, κεραμεική (9ος αιώνας π.Χ. - 2ος αιώνας π.Χ.)

 

Παλαιοντολογικό Μουσείο Μυτιληνιών

Στο χωριό Μυτιληνιοί, (12 χιλιόμετρα από την πόλη της Σάμου) βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου, το οποίο αποτελείται από το Παλαιοντολογικό Μουσείο και από τον τομέα Φυσικής Ιστορίας. 

 

Κάστρο στο Ποτάμι Καρλοβάσου

Το Βυζαντινό Καρλόβασι απεικονίζεται στο Ναό της Μεταμόρφωσης στο Ποτάμι και η παρουσία των Γενοβέζων κατακτητών δηλώνεται από τα ερείπια ενός μικρού κάστρου ακριβώς πάνω από το Ναό της Μεταμόρφωσης στο ποτάμι Καρλοβασου.

 

Ο Πύργος του Λυκούργου

Ο πύργος χτίστηκε το 1824 από τον Λυκούργο Λογοθέτη τον αρχηγό των επαναστατών της Σάμου το 1821, που ήθελε με αυτό τον τρόπο να έχει ένα ισχυρό αμυντικό οχυρό που θα προστάτευε τους επαναστάτες και τους κατοίκους από τους Τούρκους. Ο πύργος βρίσκεται εντός του Πυθαγορείου και η πρόσβασή γίνεται με τα πόδια.

 

Πηγή: Wikipedia

 

Φωτογκαλερί: Αρχαιολογικοί Χώροι Σάμου