Σάμος

(ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ' ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-14)
 

Η Σάμος είναι ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου και ανήκει στον νομό Σάμου. Το νησί είναι σήμερα γνωστό για τα κρασιά του και άλλα τοπικά προϊoντα , την πυκνή βλάστηση, τα τουριστικά αξιοθέατά του, αλλά και για τις προσωπικότητες που γεννήθηκαν και έζησαν εκεί κατά την ελληνική ιστορία.

Η Σάμος απέχει 10 μίλια ανατολικά απ’ την Ικαρία, ενώ από τη Μικρασιατική ακτή χωρίζεται με δίαυλο πλάτους μόλις 1300 μέτρων. Το μέγιστο μήκος του νησιού από Δύση προς Ανατολή είναι 26 μίλια και το μέγιστο πλάτος της από Βορά προς Νότο είναι 11 μίλια. Το μέγιστο υψόμετρο είναι 1443 μέτρα (κορυφή του όρους Κερκετεύς ή Κέρκης). Η περίμετρος της ακτογραμμής της φθάνει τα 86 ναυτικά μίλια και η συνολική της επιφάνεια 477 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι γενέτειρα του μεγάλου μαθηματικού της αρχαιότητας Πυθαγόρα, του αστρονόμου και μαθηματικού Αρίσταρχου, του φιλόσοφου Επίκουρου και κατά πολλούς του Αισώπου.

Το νησί γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση την θερινή περίοδο. Από όλα τα νησιά της Ελλάδας είναι εκείνο που βρίσκεται κοντινότερα στην Τουρκία, από την οποία τη χωρίζει το Στενό της Μυκάλης (ή ο επταστάδιος πορθμός, στην αρχαιότητα), του οποίου το στενότερο σημείο έχει πλάτος γύρω στα 750 μέτρα (ελληνικά χωρικά ύδατα). Η Σάμος είναι από τα ομορφότερα και πιο πράσινα νησιά της Ελλάδας. Εκτός από τις κορυφές του όρους Κέρκη, όλο το υπόλοιπο νησί καλύπτεται από πλούσια βλάστηση. Πυκνά δάση, ελιές, αμπέλια και οπωροφόρα καλύπτουν σχεδόν όλη την έκτασή της από τα υψώματα των βουνών μέχρι τις ακτές.

Το νησί, που έχει πληθυσμό περίπου 33.000 κατοίκους και έχει πρωτεύουσα την Σάμο (ή Κάτω Βαθύ), με 6.251 κατοίκους, ενώ συμπρωτεύουσα είναι το Καρλόβασι με 6.869. Άλλοι σημαντικοί οικισμοί είναι το Άνω Βαθύ (3.147 κ.), η παλιά πρωτεύουσα του νησιού Χώρα (1.218 κ.), το Πυθαγόρειο (1.500 κ.), οι Μυτιληνιοί (2.107 κ.), ο Μαραθόκαμπος (1.900 κ.) και το Κοκκάρι (1.060 κάτοικοι).

Στη Σάμο βρίσκεται το Ευπαλίνειο όρυγμα, υπόγειο υδραγωγείο και σημαντικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας, που περιγράφηκε από τον Ηρόδοτο. Άλλο σημαντικό αξιοθέατο της Σάμου ο ναός της Ήρας, το Ηραίον, που ήταν ο μεγαλύτερος ναός στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Τα ερείπια του ναού βρίσκονται κοντά στο σύγχρονο Ηραίον, το οποίο είναι ένας παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός.

 

Πηγές: Wikipedia, Google